start
home | cursus | esd | info | contact

Reputatie elektronica reparateur

elektronica reparatie

Reputatie reparateur

De reputatie van een reparatiezaak is vaak erg belangrijk voor de keuze van de consument. Maar ja, zoek maar eens uit of een bedrijf objectief gezien een goede reputatie heeft. Beoordelingen via internet zijn soms "voorgekookt" en niet altijd echt betrouwbaar gebleken.


Belangrijk

Naast de reputatie van een reparateur zijn:

erg belangrijk.


Na de garantieperiode

Maar hoe weet je of je gerepareerde elektronica het ook na de garantieperiode goed blijft doen? Is het mogelijk daar een idee van te krijgen en hoe kun je dat beoordelen?


Onbekend beoordelingscriterium

Een vaak onbekend maar belangrijk beoordelingscriterium is om te checken of een reparateur wel antistatisch of ESD-safe werkt. Als een reparateur ESD-safe werkt dan weet je meteen hoe serieus die reparateur met jouw kostbare elektronica omgaat! Hoe dat precies zit, wordt hieronder uitgelegd.


ESD

Een ESD (Electro Static Discharge) is een vaak onmerkbaar statisch vonkje dat voor elektronica zeer schadelijk kan zijn. ESD wordt veroorzaakt door statische elektriciteit afkomstig van onze kleding, schoenen etc.


ESD-schade

Een ESD beschadigt de inwendige miniatuurstructuurtjes van elektronische onderdelen. Die ESD-schade is meestal latent en kan later tot gevolg hebben dat het betreffende apparaat uiteindelijk steeds minder goed gaat werken. Daarbij wordt ook de de levensduur verkort.


IndustriŽle elektronica

In de industrie waar elektronicaproducten worden gemaakt, wordt altijd ESD-safe gewerkt. Dit gebeurt omdat de consequenties bij eventuele haperingen of uitval van die elektronica zeer ernstig kunnen zijn. Zo zal er bij het assembleren, installeren, onderhouden en repareren van high tech apparatuur strikt ESD-veilig worden gewerkt.


Consumentenelektronica

Voor consumentenelektronica zijn zulke strenge maatregelen vaak niet echt nodig. Maar een aantal eenvoudige basismaatregelen kunnen - ook voor consumentelektronica - maar beter wel genomen worden.
We willen graag dat onze elektronica altijd goed werkt en een lange levensduur heeft. Verderop bepreken we twee basismaatregelen die - als ze worden toegepast - veel bescherming bieden tegen statische elektriciteit en ESD!


Opnieuw defect

ESD-symbool

Schade die zonder goede ESD-preventie ontstaat tijdens de reparatie van elektronica, resulteert later opnieuw in haperingen of zelfs in een compleet defect! Als dat gebeurt na de garantieperiode, is dat natuurlijk helemaal erg vervelend. Ongeveer 30% van alle defecten aan elektronica wordt veroorzaakt door de effecten van statische elektriciteit (ESD).


ESD-middelen

De meest gebruikte ESD-middelen zijn geaarde -polsbanden en geaarde tafelmatjes. De investeringen hiervoor zijn betrekkelijk gering Wel is de nodige discipline vereist om consequent ESD-safe te werken - ook als het druk is, want ESD-safe repareren is een must!


Garantie

De duur van de garantie zegt iets over het vertrouwen dat de reparateur heeft in zijn eigen reparatiewerk. Om een lange garantie waar te kunnen maken, is onder andere antistatisch (ESD-safe) werken vereist. ESD-safe werken kun je zien als een onderdeel dat getuigt van vakmanschap. Het moet wel meer zijn dan het tonen van een ESD-symbool op de website of in de winkel. ESD-safe-repareren moet niet alleen maar een symbolische uiting zijn, maar ook echt worden toegepast!


ESD-statement is een quality statement

EPA-symbool Alle elektronicaproducenten werken met technische voorzieningen die ESD voorkomen. Ook reparaties moeten natuurlijk ESD-veilig worden uitgevoerd. ESD-safe repair is noodzaak.
Een deskundige reparatie wordt dus altijd ESD-veilig uitgevoerd. Een ESD-statement is een quality statement en tegelijkertijd een beoordelingscriterium voor de kritische consument.


Voorbeeld van een ESD-statement


ESD-cursusoverzicht

Informatie

Ruud H. van Vliet: ☎ 06 - 45 500 900© ESDsite.nl