start
home | cursus | esd | contact

Medische technologie


Medische Instrumentatie

De medische apparatuur moet het wel blijven doen!

Tijdens een medische ingreep wordt kritische apparatuur zoals hartmonitor, beademingssysteem, bloeddrukbewaking en anesthesieapparatuur continu gebruikt.
De medewerkers van de afdeling medische instrumentatie van ziekenhuizen nemen in volcontinudienst vragen om technische hulp aan en zorgen ervoor dat het medische personeel de instrumenten, (elektonische-) apparatuur en hulpmiddelen in goede conditie kunnen gebruiken. Het hoeft geen betoog dat niet of niet goed functionerende kritische middelen tijdens het gebruik verstrekkende gevolgen voor patiŽnten kunnen hebben. Vandaar dat er aan deze instrumenten en de bijbehorende voorzieningen bijzondere bedrijfszekerheidseisen worden gesteld! Om dit te bereiken, wordt van de afdeling instrumentatie het nodige gevergd.


Afdeling instrumentatie

De afdeling medische instrumentatie is verantwoordelijk voor het beheer van de medische/laboratorium-apparatuur in het hele ziekenhuis. Vanaf de selectie, aanschaf en installatie tot de evaluatie, het onderhoud, de reparatie en modificatie. Het gaat om apparatuur in de poliklinieken, op de onderzoeksafdelingen, in de verpleegkamers, laboratoria en operatiekamers. Naast het vakmanschap is een servicegerichte en klantvriendelijke instelling essentieel. Van de instrumentatietechnici wordt dus het nodige gevergd.


Medisch Instrumentatie Technicus

Kritische medische apparatuur moet het wel blijven doen

Kritische medische apparatuur moet het wel blijven doen. Een MIT (Medisch Instrumentatie Technicus) heeft - afhankelijk van zijn taken - kennis van en/of vaardigheden met:


Statische elektriciteit

Zoals alle elektronica kunnen ook deze kritische systemen beschadigen door statische elektriciteit. Het strikt naleven van de gebruikelijke ESD-preventieve maatregelen tijdens het installeren, onderhouden etc. van elektronica staat voor de alle elektronische medische tools en apparatuur, etc. op hetzelfde niveau als in de medische, luchtvaart- en militaire branche. Iedereen die een ruimte met bijvoorbeeld medische elektronica-apparatuur betreedt, moet ESD-gecertificeerd zijn en de ESD-preventieve middelen correct gebruiken! Zie onze ESD-cursus voor medische instrumentatie technici.


Vragen via de contactpagina

Nogmaals: als de kritische medische-technologie van het medische personeel uit zou vallen, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. De noodzakelijke extra bedrijfszekerheidseisen dicteren onder andere het gebruik van ESD-beschermende middelen tijdens het installeren en onderhouden van die elektronica.


top | home | cursus | actie


esdsite.nl

© ESDsite.nl
BTW-ID: NL001 469 973 B49
Kamer van koophandel: 58973435
Privacyverklaring, anti-spam, cookies, disclaimer