start
home | cursus | esd | info | contact

ESD-gevoelige systemen

Electronica kunnen we moeilijk missen

Elektronica is een wezenlijk onderdeel geworden van alle technologie waarmee we dagelijks te maken hebben en is tegenwoordig haast in alle apparatuur en machines aanwezig. Electronica kunnen we dus moeilijk missen. Veel elektronische componenten zijn (zeer) gevoelig voor ESD en daardoor kwetsbaar voor statische elektriciteit.


Onderdeel van ons leven!

In het slechtste geval kan door de uitval van bepaalde elektronica mensenlevens in het geding zijn! Het is vooral die elektronica die bij voortijdige uitval tot vervelende consequenties kan leiden dat men de factor ESD-risico tot het uiterste beperkt.


Onbeschermde elektronica

Door elektronische apparatuur te openen is de dan onbeschermde elektronica bij aanraking kwetsbaar voor ESD. Printplaten waar ESD-gevoelige componenten vrijwel steeds op aanwezig zijn moeten dus allemaal ESD-preventief behandeld worden.


ESD-gevoelige elektronica

ESD-gevoelige elektronische componenten zijn te vinden in bijvoorbeeld: smartphones, laptops, notebooks, printers, scanners en kopieerapparatuur, modems en switches, beveiligingsapparatuur en rookmelders, toetsenborden en muizen en geheugenkaartjes, enz.


Extra ESD-preventie

Apparatuur met belangrijke maar ESD-gevoelige elektronica vinden we bij de de brandweer, ambulance en politie, maar ook bij de scheepvaart, luchtvaart, ruimtevaart en defensie. denk aan communicatie-, regel-, besturings- en navigatiesystemen, optische versterkers, radar en wapengeleidesystemen etc. Extra ESD-preventie is hier regel.


Ook hier extra ESD-preventie

Apparatuur voor medische doeleinden zoals: anesthesietoestelen, aspirators, defibrillators, pacemakers, beademingsapparatuur, couveuses, MRI-scanners, gammacamera’s, hart-longmachines, isotopenscanners, circulatiepompen, kunstnieren, röntgenapparatuur en echoapparatuur etc. Extra ESD-preventie is ook hier regel.


Overige industrie

In de overige industrieën zoals de automotive business is tegenwoordig veel elektronica te vinden denk aan de regel-elektronica of het motormanagement, maar ook de navigatieapparatuur etc. Dit zijn maar een paar voorbeelden van elektronicaindustrieën waar ESD-preventie wordt toegepast.

Tijdens de productie en installatie van kwaliteitselektronica wordt er altijd ESD-preventie toegepast.


Informatie

U kunt vrijblijvend informatie inwinnen via docent Ruud H. van Vliet: ☎ 06 - 45 500 900© ESDsite.nl