start
home | cursus | esd | contact

ESD-gevoelige systemen


Snelmenu: elektronica

systemen | actief | passief | printplaat | elektroscoop | neonlampje | formules


Onderdeel van ons leven!

ESD-gevoelige elektronica systemen.
Welke elektronica kan (zeer) gevoelig zijn voor ESD? Elektronica is een wezenlijk onderdeel geworden van alle technologie waarmee we dagelijks te maken hebben en is tegenwoordig haast in alle apparatuur en machines aanwezig. Het is vooral die elektronica die bij voortijdige uitval tot vervelende consequenties kan leiden dat men graag de factor ESD-risico tot het uiterste beperkt. Uiteindelijk kan door de uitval van bepaalde elektronica mensenlevens in het geding zijn!


Onbeschermde elektronica

Door elektronische apparatuur te openen is de dan onbeschermde elektronica bij aanraking kwetsbaar voor ESD. Printplaten waar ESD-gevoelige componenten vrijwel steeds op aanwezig zijn moeten dus allemaal ESD-preventief behandeld worden. Er is daarbij geen reden om onderscheid te maken in zogenoemde actieve of passieve componenten.


ESD-gevoelige elektronica

Al dan niet extreem ESD-gevoelige elektronische componenten treffen we aan in:

 1. servers, routers, modems en switches
 2. telefoons en telefooncentrales
 3. desktopcomputers, laptops en notebooks
 4. printers, scanners en kopieerapparatuur
 5. beveiligingsapparatuur en rookmelders
 6. beeldschermen, toetsenborden en muizen
 7. externe (USB) opslagmedia en geheugenkaartjes
 8. elektronische camera’s en camcorders
 9. gamecomputers, joysticks en gameconsoles
 10. MP3, MP4, dvd-spelers enz.

Mensenlevens

Apparatuur met elektronica voor dienstverlening, scheepvaart, luchtvaart, ruimtevaart en militaire apparatuur. Printplaten met ESD-gevoelige onderdelen vinden we voor de dienstverlening in: communicatieapparatuur van bijvoorbeeld brandweer, ambulance en politie. Verder de elektronica voor de scheepvaart, luchtvaart, ruimtevaart en militaire apparatuur zoals die voor: communicatie-, regel-, besturings- en navigatiesystemen, optische versterkers, radar en wapengeleidesystemen etc. etc. Het zal duidelijk zijn dat weigering van deze elektronica mensenlevens kan kosten.


Medische doeleinden

Apparatuur met elektronica voor medische doeleinden zoals: anesthesietoestelen, aspirators, defibrillators, beademingsapparatuur, pacemakers, couveuses, MRI-scanners, gammacamera’s, hart-longmachines, isotopenscanners, circulatiepompen, kunstnieren, röntgenapparatuur en echoapparatuur enz. Natuurlijk zal bij weigering van deze medische elektronica ook mensenlevens in het geding kunnen zijn.


Consumentenapparatuur

Vergeten we ook de consumentenapparatuur niet, zoals:

 1. audioapparatuur: radio’s, versterkers, tuners, mengpaneel, PA-systemen en microfoons
 2. videoapparatuur: televisies, plasmascherm, HD-recorders en afstandbedieningen
 3. mobiele telefoons, tablets, E-readers en smartphones
 4. elektronische muziekinstrumenten
 5. de regelelektronica van micro-ovens, koelkasten, (af)wasmachines, airconditioning, cv-ketel, verwarming, scheerapparaten horloges en wekkers
 6. de regelelektronica van boor- zaag, frees en slijpmachines etc.

Er hangen gelukkig meestal geen mensenlevens van deze elektronica af, maar uitval is (na verloop van tijd) toch niet prettig.


Automotive

En ook in de automotive business is tegenwoordig veel elektronica te vinden zoals de regelelektronica van het vervoermiddel zelf zoals het motormanagement, maar ook de navigatieapparatuur etc.
Kortom, om de levensduur en kwaliteit niet te schaden moet onbeschermde elektronica consequent ESD-preventief behandeld worden! Deze lijst pretendeert niet compleet te zijn, maar is een opsomming van elektronica-apparatuur waarvan bekend is dat er (zeer) ESD-gevoelige elektronische componenten in gebruikt worden.


systemen | actief | passief | printplaat | elektroscoop | neonlampje | formules | contactpaginaesdsite.nl

Copyright © 2004 - ESDsite.nl
KvK: 58973435. T: 06 28 88 36 18
Privacyverklaring, anti-spam, cookies, disclaimer, copyright.