start


ESD-trainingsoverzicht


Volgens erkende ESD-normen

Deze opleidingen volgen de vereisten en richtlijnen uit de erkende ESD normen EN-EN-IEC 61340-5-1 en ANSI ESD S20.20. Elke opleiding is voorzien van de mogelijkheid tot het behalen van een ESD-certificaat. Bij vrijwel elke ESD-opleiding hoort een digitaal naslagwerk (PDF). Informeer naar de groepskortingen.


Lesdata en startgarantie

Zie voor de lesdata voor individuele aanmeldingen de homepagina of neem contact met ESDsite op. Onze startgarantie houdt in dat ook bij geringe aantallen deelnemers de afgesproken ESD-cursus gewoon doorgaat!


Incompany groepskortingen

Incompany-groepstrainingen zijn natuurlijk extra voordelig. Groepskortingen kunnen - afhankelijk van de groepsgrootte - flink oplopen. Bel voor de beschikbare data en actuele incompany groepsprijzen via de contactpagina.


Financiële bijdragen

Indien uw bedrijf is aangesloten bij stichting OOM (Opleidings-en Ontwikkelingsfonds voor het Metaalbewerkingsbedrijf) of OTIB (het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf), dan is in principe een substantiële bijdrage mogelijk.
Algemene ESD-trainingen:


ESD-onlinecursus

Deze online-ESD-basiscursus bestaat uit 7 overzichtelijke lesmodules en is zeer geschikt om (nieuwe) medewerkers in uw organisatie vlot van alle noodzakelijk informatie te voorzien, zodat zij zonder veel vertraging - ESD-veilig - aan de slag kunnen.


ESD-basistraining

Deze praktische halfdaagse ESD-training is bedoeld voor monteurs en overige uitvoerenden die in een organisatie werken waar elektronica wordt geassembleerd en/of geïnstalleerd. In deze training leren de deelnemers wanneer en waarom ESD-preventie nodig is en welke werkmethodes hierbij in de dagelijkse praktijk van toepassing zijn.


Advanced ESD-cursus

Deze vernieuwde Advanced ESD-cursus begint met een korte herhaling over het ontstaan van statische elektriciteit en duidelijke demonstraties die de invloed van statische elektriciteit en ESD's live aantonen. Dan volgt een uitleg over immobiele statische ladingen, influentie en hun effecten op elektronica, het logische toekomstpatroon en het te verwachten tijdsverloop van latente schade tot aan merkbare schade.
Daarna komen de ESD-preventie-processen volgens het ESD-normdocument IEC/EN/NEN 61340-5-1: 2016 aan de orde. Ook de verschillen met de vorige norm uit 2007 komen kort aan bod en tenslotte een aantal aanbevelingen die niet in de officiële normdocumentatie te vinden zijn.


ESD-vervolgcursus

Deze eendaagse opleiding is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het opzetten en handhaven van een ESD-preventiesysteem. Deze "ESD-vervolgcursus" is samen met de "Advanced ESD-cursus" een uitstekende ESD-opleiding voor docenten, trainers, (technisch) managers en ESD-coördinators. Na het met succes doorlopen van deze "ESD-vervolgcursus" zullen de opzet en het handhaven van ESD-veiligheid door middel van het behandelde ESD-programma duidelijk zijn.


ESD-hercertificering

Deze halfdaagse ESD-hercertificering is bedoeld voor alle disciplines die in een organisatie werken waar elektronica wordt geproduceerd, getest en/of geïnstalleerd. In deze breed opgezette ESD-hercertificering leren de deelnemers nogmaals - maar nu met de geactualiseerde kennis op ESD-gebied van anno 2017 - waarom onbeschermde elektronica-onderdelen en printplaten ESD-veilig gehanteerd moeten worden en hoe ze dit volgens de geldende regelgeving (IEC61340-5-1/2) kunnen doen.
Specifieke ESD-trainingen:


ESD-normcursus (61340-5-1/S20.20)

Deze halfdaagse ESD- is bedoeld voor ESD-coördinators die in een organisatie werken waar elektronica wordt geassembleerd en/of geïnstalleerd. In deze training leren de deelnemers de inhoud kennen van de belangrijkste ESD-norm die in de industrie worden gebruikt.
Deze Engelstalige normen geven vrijwel geen uitleg over de redenen van de gestelde eisen en kunnen verkeerd worden begrepen. Tijdens de cursus wordt de bedoeling van de ESD-norm klip en klaar duidelijk gemaakt.


ESD-meetcursus (61340-5-1/S20.20)

ESD-veilige materialen moeten aan specifieke elektrische eigenschappen voldoen. Het doel van deze halfdaagse ESD-cursus is om van ESD-materialen de oppervlakte-, doorgangsweerstand en veldsterkte te kunnen meten en verifiëren aan de ESD-norm (IEC61340-5-1 en IEC61340-5-4). Tijdens de lessen worden praktische kennis en vaardigheden opgedaan in het correcte gebruik van diverse meetmiddelen.
Gemeten wordt aan elektrostatisch geleidende ESD-middelen zoals ESD-tafels, -matten, -vloeren, schoeisel en (optioneel) elektrostatische velden zoals die bij kunststoffen kunnen voorkomen. Ook de elektrische effecten van het lopen over een (ESD-)vloer worden gemeten.


ESD voor instrumentatietechnici

Deze eendaagse ESD-cursus voor medisch instrumentatietechnici bestaat uit direct toepasbare basiskennis met een extra lesmodule die gericht is op het ESD-veilig omgaan met elektronica. Daarnaast is er een extra verdiepende (advanced) lesmodule toegevoegd die de risico's van statische elektriciteit en ESD in de vorm van (latente) schade voor elektronica aantoonbaar maakt.


ESD voor QA-medewerkers/managers

Deze eendaagse ESD-cursus bestaat uit een technisch deel en een organisatorisch deel. Deze cursus is gericht op Quality Assurance-medewerkers en hun managers die zich bezighouden met het (praktisch) optimaliseren van de voortbrengingsprocessen.


ESD voor het managementteam

Het inschatten van de bedrijfsrisico's op ESD-gebied en het maken van ESD-beleid is zonder goede informatie geen sinecure. Na een korte inleiding over het ontstaan van ESD en de mogelijke gevolgen richt deze cursus zich op de hoofdlijnen van een effectief ESD-bedrijfsbeleid. Een voorstel voor de taken en verantwoordelijkheden van elke discipline op ESD-preventiegebied komen evenals een beleidsnota aan de orde. Deze cursus is geschikt voor technische en niet-technische management-teamleden.


No-tech ESD

ESD-cursus voor niet-technici. Bij het consequent doorvoeren van ESD-preventief beleid mogen de faciliterende afdelingen niet ontbreken. Deze halfdaagse No-tech ESD-opleiding richt zich op de medewerkers van de afdelingen: binnenkomende goederen, magazijn, beveiliging, administratie, inkoop, huishoudelijk, die (soms) in de EPA moeten zijn en alleen daarom al moeten weten wat te doen en vooral wat te laten in de EPA. In deze ESD-preventieve training leren de deelnemers het hoe en waarom van de ESD-regels die gelden in een EPA (ESD Protected Area).


ESD-light

Bij het consequent doorvoeren van een goed ESD-preventief beleid is het verstandig iedereen aanwezig in de EPA van ESD-kennis te voorzien. Elke medewerker die in de EPA werkt moet weten wat te doen en vooral wat te laten in de EPA. Dit geldt ook voor medewerkers met een beperkte kennis van de taal. De minimaal benodigde kennis om verantwoord in de EPA te werken kan bereikt worden met deze vereenvoudigde halfdaagse ESD-light-training.


top | home | cursus | actie


esdsite.nl

Copyright © ESDsite.nl
KvK: 58973435. T: 06 28 88 36 18
Privacyverklaring, anti-spam, cookies, disclaimer, copyright.