start
home | cursus | esd | info | contact

Wat is ESD?

ESDsite gebruikt geen cookies.


Wat is ESD? Wat is ESD-schade? Welke maatregelen zijn kosteffectief? Hoe ver moet je gaan met ESD-preventie? Op deze pagina proberen we het begin van een antwoord te formuleren.


Pagina inhoud

1. Wat is ESD?
2. ESD-gevoelige elektronica
3. Tegenmaatregelen
4. Kennis van ESD-preventie
5. ESD-beschermingsniveaus
6. Meer informatie?




1. WAT IS ESD?


Statische elektriciteit

Statische elektriciteit wordt onder andere opgewekt door wrijving van kleding. Als een statisch "opgeladen" mens een geleider aanraakt dan ontstaat er een razendsnel miniatuurvonkje en dat is dus een ESD. Deze ESD is door de geringe energie-inhoud voor een mens meestal onmerkbaar.


Wat betekent ESD?

De afkorting ESD staat voor Electro Static Discharge. ESD betekent in het Nederlands: elektrostatische ontlading. Als een elektronisch component in aanraking komt met een ESD kan de elektronica geheel of gedeeltelijk beschadigen. Als dit gebeurt kan de betrouwbaarheid en levensduur van het aangetaste component verminderen.


esdsite.nl

Kleine onmerkbare ESD's

De hoeveelheid energie die bij zo'n ESD vrijkomt, is dus niet groot maar kan te veel zijn voor ESD-gevoelige elektronica! Extra vervelend is dat we de ontlading van ESD's meestal niet kunnen merken.




2. ESD-GEVOELIGE ELEKTRONICA


Elektronica is overgevoelig

De oorzaak van de overgevoeligheid van moderne elektronische componenten voor statische elektriciteit en ESD wordt veroorzaakt door de verregaande interne miniaturisatie van die componenten. Sommige IC's zoals microprocessors - die zelf maar een paar centimeter groot zijn - bevatten vele miljarden zeer kleine structuurtjes.


Inwendige structuurtjes

De afmetingen van de inwendige structuurtjes zijn extreem klein (10 tot 2 nanometer) en daardoor bijzonder gevoelig voor de ontladingsstroom van een ESD. Vrijwel op elke printplaat zijn er van die ESD-gevoelige componenten aanwezig!


Latente ESD-schade

ESD-schade aan elektronische componenten zijn vrijwel steeds latent van aard. Latent wil zeggen aangetast (dus nog niet meetbaar). Latente ESD-schade aan elektronica is vooraf niet te detecteren en komt pas na een bepaalde tijd tevoorschijn in de vorm van onvoorspelbaar gedrag tot uiteindelijk volledig falen. Latente defecten zorgen dus voor onbetrouwbare elektronica die uiteindelijk helemaal defect kan raken.


Verwachting

Het is te verwachten dat door de steeds verdergaande miniaturisatie van elektronica-onderdelen de ESD-gevoeligheid toe zal nemen.




3. TEGENMAATREGELEN


Bescherm elektronica tegen ESD!

Bescherm elektronica tegen ESD met behulp van de kennis uit een ESD-cursus en training. Het doel van ESD-preventie is statische elektriciteit en ESD geen kans te geven om de betrouwbaarheid van uw elektronica te verminderen. Vooraf ESD-voorkomen is een stuk voordeliger dan achteraf te moeten corrigeren!


Wat is er echt nodig?

Een niet onbelangrijk punt is dat investeren in ESD-preventie-maatregelen ook in uw specifieke situatie een goed rendement moet hebben. Het moet duidelijk zijn wat u in uw specifieke situatie echt nodig hebt voordat u ESD-middelen gaat aanschaffen. Niet elk verkrijgbaar ESD-middel is in elke situatie even nuttig en effici nt.


Wat is eraan te doen?

Tijdens de ESD-preventiecursus worden de mechanismen die ESD-schade door elektrostatische ontlading veroorzaken, verder behandeld. En belangrijker: wat is er aan te doen. Met een aantal preventieve middelen en het juiste gebruik daarvan is er al veel te bereiken.




4. KENNIS VAN ESD-PREVENTIE


Cursusdoel

Het cursusdoel van elke ESD-cursus is het aantonen van ESD-risico's voor elektronica en het met de juiste maatregelen reduceren van deze risico's tot een aanvaardbaar niveau.


Live ESD's tijdens de cursus

plaatje van een ESD via een oscilloscoop

Op het plaatje is een - voor een mens onmerkbare - ontlading van een ESD in beeld gebracht met een oscilloscoop. ESD's worden tijdens elke klassikale ESD-cursus live met een oscilloscoop of detector gedemonstreerd. Natuurlijk worden ook de effecten van ESD-preventiemiddelen gedemonstreerd.


Mensen zijn slechte waarnemers

Een door een mens veroorzaakte ESD is pas merkbaar als het bijbehorend voltage tijdens die ontlading heel hoog was! Mensen zijn dus slechte waarnemers van ESD en merken alleen iets van zo'n ESD-ontlading als ze flink opgeladen zijn - zoals door in de winter uit een auto te stappen.




5. ESD-BESCHERMINGSNIVEAUS


Globale indeling

Op de vraag wat is ESD en wat kunnen de gevolgen voor elektronica zijn, weet u nu globaal het antwoord. De praktijk toont aan dat ESD-preventie nodig is tijdens het hanteren van bijvoorbeeld printplaten om te voorkomen dat door ESD-schade, onbetrouwbare en frustrerende elektronica ontstaat.
Er zijn grofweg drie ESD-beschermingsniveaus:

Tijdens de ESD-cursussen worden deze ESD-beschermingsniveaus, hun toepassingen, de bijbehorende werkprocedures en de preventiemiddelen behandeld.




6. MEER INFORMATIE?


Meer kennis en ervaring opdoen?

Meer kennis en ervaring opdoen over de reeële ESD-risico's voor elektronica en wat er aan te doen is met ESD-preventie, neem een kijkje op de homepagina of ga rechtstreeks naar ons cursusoverzicht.


Pagina inhoud

1. Wat is ESD?
2. ESD-gevoelige elektronica
3. Tegenmaatregelen
4. Kennis van ESD-preventie
5. ESD-beschermingsniveaus
6. Meer informatie?



ESDsite.nl