start
home | cursus | esd | contact

Wat is ESD?
Wat is latente ESD-schade?


Wat betekent ESD?

De afkorting ESD staat voor Electro Static Discharge. ESD betekent in het Nederlands: elektrostatische ontlading.Deze pagina gaat over wat ESD is en wat het gevolg van ESD kan zijn.


ESD is een miniatuurvonkje

Als een met statische elektriciteit "opgeladen" mens een geleider aanraakt dan ontstaat er een razendsnel miniatuurvonkje en dat is dus een ESD of Electrostatic discharge, in het Nederlands: een elektrostatische ontlading. Zo'n ESD is bijvoorbeeld in staat om elektronische onderdelen zoals aanwezig op printplaten te beschadigen zonder dat we dat merken.


Bescherm elektronica tegen ESD!

esdsite.nl

Bescherm elektronica tegen ESD met behulp van de kennis uit een ESD-cursus en training. Het doel van ESD-preventie is statische elektriciteit en ESD geen kans te geven om de betrouwbaarheid van uw elektronica te verminderen. Vooraf ESD-voorkomen is een stuk voordeliger dan achteraf te moeten corrigeren!
Een niet onbelangrijk punt is dat investeren in ESD-preventie-maatregelen ook in uw specifieke situatie een goed rendement moet hebben. Het moet duidelijk zijn wat u in uw specifieke situatie echt nodig hebt voordat u ESD-middelen gaat aanschaffen. Niet elk verkrijgbaar ESD-middel is in elke situatie even nuttig en efficiŽnt.


Cursusdoel

Het cursusdoel van elke ESD-cursus is het aantonen van ESD-risico's voor elektronica en het reduceren van deze risico's tot een aanvaardbaar niveau. Na het met succes volgen van onze opleidingen kan de deelnemer in het bezit komen van een op naam gesteld en geregistreerd ESD-certificaat.


Live ESD's tijdens de cursus

plaatje van een ESD via een oscilloscoop

Op het plaatje is een - voor een mens onmerkbare - ontlading van een ESD in beeld gebracht met een oscilloscoop. ESD's worden tijdens elke klassikale ESD-cursus live met een oscilloscoop gedemonstreerd. Natuurlijk worden ook de effecten van ESD-preventiemiddelen gedemonstreerd.


Vanaf 3.000 volt merkbaar

Mensen zijn slechte waarnemers van ESD en merken alleen in specifieke situaties -zoals door in de winter uit een auto te stappen - iets van zo'n ESD-ontlading. Een door een mens veroorzaakte ESD is pas merkbaar als het bijbehorend voltage tijdens die ontlading ongeveer 3.000 volt (geen grap!) of hoger is geweest! Dit terwijl sommige gevoelige elektronische componenten al met een elektrostatische ontlading met een voltage van van minder dan 100 volt te beschadigen zijn!


ESD veroorzaken

Statische elektriciteit wordt meestal opgewekt door wrijving (tribo charging). Met die statische elektriciteit kan een mens door het aanraken van een geleidend voorwerp zoals een printplaat een ESD veroorzaken. Deze elektrostatische ontlading heeft door de geringe energie-inhoud heel vaak een voltage kleiner dan 3.000 volt en is daardoor voor een mens onmerkbaar.


De mens als risicofactor

De hoeveelheid energie die bij zo'n ESD vrijkomt, is natuurlijk niet groot maar kan te veel zijn voor ESD-gevoelige elektronica! Zonder adequate maatregelen maakt zo'n statische lading de mens tot een risicofactor voor elektronica. Het hoe en waarom wordt tijdens de ESD-cursus uitgelegd en gedemonstreerd.


ESD-schade

ESD is vrijwel onmerkbaar

Terwijl een ESD voor de mens door de geringe energie-inhoud vrijwel onmerkbaar en onschadelijk is, kan datzelfde ESD-vonkje het miniatuur halfgeleiderstructuurtje in een elektronisch component beschadigen door een te hoge ontladingsstroom van die elektrostatische ontlading. Zelfs elektronische componenten met ingebouwde ESD-bescherming-circuits blijken in de praktijk soms toch nog overgevoelig te zijn voor ESD.


Elektronica is overgevoelig

De oorzaak van de overgevoeligheid van moderne elektronische componenten voor statische elektriciteit en ESD wordt veroorzaakt door de verregaande interne miniaturisatie van die componenten. Sommige IC's zoals microprocessors - die zelf maar een paar centimeter groot zijn - bevatten vele miljoenen zeer kleine structuurtjes. De afmetingen van de inwendige structuurtjes zijn zo klein (0,000014 mm) dat ze bijzonder gevoelig zijn voor de ontladingsstroom van een ESD. Vrijwel op elke printplaat zijn er van die ESD-gevoelige componenten aanwezig!


Wat is latente ESD-schade

De door ESD veroorzaakte beschadigingen tijdens het hanteren van elektronica zijn vrijwel steeds latent van aard. Latent wil zeggen aangetast (dus nog niet merkbaar). Latente ESD-schade aan elektronica is vooraf niet te detecteren en komt pas na een bepaalde tijd (bij de klant?) tevoorschijn in de vorm van onvoorspelbaar gedrag tot uiteindelijk volledig falen. Latente defecten zorgen dus voor onbetrouwbare elektronica die uiteindelijk helemaal defect kan raken.


Verwachting

Het is de verwachting van de industriŽle sector dat met de steeds verdergaande miniaturisatie van elektronica-onderdelen de gevoeligheid van die onderdelen voor ESD toe zal nemen.
Tijdens de ESD-preventiecursus worden de mechanismen die ESD-schade door elektrostatische ontlading veroorzaken, verder behandeld. En belangrijker: wat er aan te doen is. Met een aantal preventieve middelen en het juiste gebruik daarvan is al veel te bereiken.


Conclusie ESD

Op de vraag wat is ESD en wat is het gevolg voor elektronica, weet u nu globaal het antwoord: als een met statische elektriciteit "opgeladen" mens een geleider aanraakt dan ontstaat er een razendsnel miniatuurvonkje en dat is dus een ESD of een elektrostatische ontlading! De conclusie is dat ESD-preventie dus nodig is tijdens het werken aan elektronica zoals printplaten. Tenslotte zit niemand te wachten op weigerachtige, onbetrouwbare en frustrerende elektronica.


Informatie

Neem voor meer informatie contact op met ESDsite - zie de contactpagina - of bel direct: 06 28 88 36 18.


top | home | cursus | actie


esdsite.nl

Copyright © 2004 - ESDsite.nl
KvK: 58973435. T: 06 28 88 36 18
Privacyverklaring, anti-spam, cookies, disclaimer, copyright.