esdsite.nl


Statische elektriciteit
en de oorzaak

Oorzaak | Tips | Gezondheid | Vraagbaak


Statische elektriciteit in het kort

geladen kleding

Wat is statische elektriciteit eigenlijk en hoe kom je ervan af? Statische elektriciteit bij de mens ontstaat hoofdzakelijk door wrijving tussen de kleding en de ondergrond, zoals:

Wat is statische elektriciteit?

Statische elektriciteit kenmerkt zich door de aanwezigheid van een (hoge) spanning met een geringe energieinhoud. Als statische elektriciteit niet kan wegvloeien naar aarde kan deze met elke beweging verder oplopen waardoor je haar soms letterlijk rechtop kan gaan staan.
Als de luchtvochtigheid laag is kan de bijbehorende statisch spanning flink oplopen.
In dat geval kan er bij aanraking van een metalen object een voelbare ontlading door vonkoverslag ontstaan. Een belangrijke veroorzaker van droge lucht binnenshuis is de verwarming. Daarom hebben we vaker last van statische elektriciteit in de winter dan in de zomer.


Statische elektriciteit, een vervelend verschijnsel

stoel

De effecten van statische elektriciteit zijn vaak een vervelend verschijnsel.

Dit zijn bekende voorbeelden van de aanwezigheid van statische elektriciteit. Het is wetenschappelijk niet bewezen dat die vonk en schok(je) op zichzelf een risico is voor de gezondheid.
Natuurlijk is elke vonk wel een risico als deze ontstaat in de buurt van explosieve stoffen of gassen (petrochemische industrie, benzinepomp, vuurwerk- of kruitfabriek, wapenopslag, poederstoffen etc. etc.) In de techniek wordt een dergelijke vonk een ESD (Electrostatic discharge = elektrostatische ontlading) genoemd.


"Gezondheid" van elektronica

Voor de "gezondheid" van elektronica is een ontlading van statische elektriciteit wel een reŽel risico. Elektronica die beschadigd is door ESD gaat namelijk veel sneller stuk of slechter werken!


(Kunst-)stoffen zoals in kleding zijn vaak de boosdoeners.

shopping

Bij stoffen zoals nylon, acryl en fleece bouwt de lading van statische elektriciteit zich gemakkelijker op dan bij katoen of linnen. Dat heeft te maken met de materiaal-eigenschappen van die stoffen.
Zo geven schoenen met rubberzolen een veel grotere kans op schokjes dan schoenen met leren zolen.
De conclusie mag dan ook zijn dat de (kunst-)stoffen zoals in kleding en schoeisel vaak de boosdoeners zijn. Vlak daarbij ook de invloed van de (kunststof-)vloer en allerlei andere kunststof voorwerpen niet uit.


Natuurlijke stoffen

Er zijn buiten de bekende kunststoffen ook een aantal stoffen van natuurlijke aard die ook zeer goed op te laden zijn met statische elektriciteit zoals: wol, zijde en bont.


Conclusie

De conclusie is dat het opwekken van statische elektriciteit maar het beste kan worden vermeden, omdat statische elektriciteit en ESD niet alleen vervelend is vanwege de schok(jes), maar ook gevaarlijk kan zijn in de buurt van brandbare of explosieve stoffen! Daarbij is ESD ook een risicofactor voor de kwaliteit en levensduur van elektronica zoals printplaten.


Hoe kom je er vanaf?

En dan nu de hamvraag: hoe kom je van die statische elektriciteit en schokjes af? Er zijn een klein aantal handige tips en trucs die de hoeveelheid aanwezige statische elektriciteit kunnen verminderen en de kans op schokjes flink kunnen verkleinen. Zie de pagina over tips en trucs


top | home | cursus | actie


esdsite.nl

Copyright © 2004 - ESDsite.nl
KvK: 58973435. T: 06 28 88 36 18
Privacyverklaring, anti-spam, cookies, disclaimer, copyright.