start
home | cursus | esd | info | contact

Componenten kleurcodes

Keuzemenu

  1. Kleurcodes voor weerstanden
  2. Kleurcodes uit de E12 in beeld
  3. Weerstandswaarden naar kleurcodes
  4. Kleurcodes naar weerstandswaarden
  5. Cijfercode 1 voor SMD-weerstanden
  6. Cijfercode 2 voor SMD-weerstanden
  7. Cijfercode 3 voor SMD-weerstanden
  8. Kleurcode voor condensators
  9. De wet van Ohm en vermogen
  10. Nog meer formules

Wat is en wat doet een weerstand

Deze component is naar zijn functie genoemd. Een elektrische weerstand beperkt de doorgang van elektrische stroom en veroorzaakt ter plekke een gewenste vermindering van het geleidingsvermogen.


Hoge weerstandswaarde = kleine stroom

Hoe hoger de weerstandswaarde hoe sterker de stroomdoorgang wordt beperkt. Geleiders zoals koper en aluminium hebben een heel kleine weerstand voor stroom. Isolators zoals pvc en glas geleiden vrijwel geen stroom omdat ze een heel hoge weerstand hebben.


Bepaalde weerstandswaarde

overzicht van de kleurcode

Weerstanden hebben een vooraf bepaalde waarde die ergens tussen koper en pvc in zit. De afkorting voor weerstand zoals gebruikt worden op stuklijsten en schema's is de: R (van Resistance).


Weerstand codering (kleurcode)

Weerstand R wordt ook wel met het Ω (ohm) teken aangegeven, bijv. R = 512 Ω. De "gewone" weerstanden (met uitlopers of pootjes) zijn normaal gesproken van een kleurcode voorzien (gekleurde ringen) en zijn meestal niet erg ESD-gevoelig.


Weerstand codering met 4 ringen

Weerstand kleurcodes worden met 4 of 6 gekleurde ringen aangegeven. We behandelen eerst de eenvoudigste. Weerstanden met vier ringen: de eerste twee ringen bepalen het getal, de derde ring de vermenigvuldigingsfactor (of hoeveel nullen komen achter het getal). De vierde ring is om de tolerantie van de weerstand aan te geven. Zie de afbeelding. De eerste ring zit het dichtst bij de draaduitloper en/of de laatste ring is breder gemaakt. Zo komen we alles bij elkaar aan een weerstand codering met 4 ringen.


Ezelsbrug

Er bestaat een bekende ezelsbrug om de cijfers die bij de gekleurde ringen horen simpel te kunnen te onthouden: Zij Bracht Rozen Op Gerrits Graf Bij Vies Grauw Weer.
Kleuringen ezelsbruggetje


Voorbeelden

Voorbeelden van weerstanden met de 4 ringscode uit de (E24 reeks) zijn hier te vinden: van 0,1 ohm tot 10 Mega ohm.


Weerstand codering met 6 ringen

overzicht van de kleurcode

Weerstand kleurcodes met 6 ringen. Precisieweerstanden hebben drie cijfers nodig vandaar dat er een extra ring aanwezig is om het getal (de vermenigvuldigingsring) aan te geven. De gegevens van deze voorbeeldweerstand zijn: groen/blauw/bruin en die staan voor het getal 561. De vierde ring is oranje, dus het getal vermenigvuldigen met 1.000 (of zeg maar 3 nullen erbij). De totale weerstandswaarde is 561 kilo-ohm (561.000 ohm). De tolerantiering (5e) is rood dus 2%. Zo komen we alles bij elkaar aan een weerstand codering met 6 ringen.


De zesde ring

Bij precisieweerstanden is de invloed van de temperatuur op de weerstandswaarde soms van belang. Bij moderne precisieweerstanden is er een zesde ring aanwezig om de temperatuurscoëfficiënt (TC) aan te geven. Om te laten zien dat dit de TC ring is, is deze ring breder gemaakt. De kleur van deze ring laat zien wat die TC is. In dit voorbeeld staat rood voor een verandering van weerstandswaarde van 50 PPM (Parts Per Million)/°K. De zesde en (laatste ring) is vaak breder gemaakt.


Verkorte schrijfwijze of notatie

In schema's en stuklijsten wordt er vaak een verkorte notatie voor de weerstandwaardes gebruikt. De komma wordt daarbij vaak vervangen door de beginletter van de eenheid (of weerstandswaarde). Voor de kleinere weerstandwaardes is dat de: R. Voor de grotere weerstand waardes wordt de eenheid kilo-ohm (1.000 ohm) en megaohm (1.000.000 ohm) gebruikt.

tabel met grootheden

Vermenigvuldigingsfactor

bijv.:
1.000.000 Ω = 1.000 kΩ = 1 MΩ (1M)
4.700.000 Ω = 4.700 kΩ = 4,7 MΩ (4M7)
3.300 Ω = 3,3 KΩ (3K3)


Alle weerstanden uit de E24 reeks

0,1 tot 10 MΩ


Startpagina


© Copyright - ESDsite.nl - alle rechten voorbehouden