start
home | cursus | esd | info | contact

Vraagbaak
schokpreventie

Oorzaak | Tips | Gezondheid | Vraagbaak | FAQ's


Vragen over statische elektriciteit, schokpreventie etc. zijn ook voor particulieren interessant. De vragen, antwoorden en adviezen worden met toestemming van de vragensteller hier gepubliceerd. Bekijk voor industriële vragen en antwoorden de faqs-pagina. Hebt u zelf een vraag waarvan het antwoord mogelijk ook interessant kan zijn voor anderen, dan kunt u uw vraag vrijblijvend stellen via de contactpagina.


Startonderbreking en keramisch kookplaat op tilt

Beste heer van Vliet, Het gaat om mijn partner die is zo statisch geladen, dat het zelfs lukt om een startonderbreking van mijn auto te activeren, een keramische kookplaat die op tilt gaat. En dan heb ik het nog niet over de normale dingen waar ze een schok van krijgt, koelkast handvaten, auto etc. Ze wordt er zelf moedeloos van omdat het zo extreem is vinden wij.
Wat ik gelezen heb op uw site was niet zo extreem als wat mij partner heeft, ik wilde het eerst niet geloven, maar ik maak het zelf keer op keer mee. Ik hoop dat u ons kunt helpen. Met vriendelijke groet, Ingrid.

Antwoord:
Beste Ingrid, Op afstand is er zonder veldsterktemetingen te verrichten niet veel over te zeggen, er kunnen veel (onverwachte) factoren in het spel zijn (bijvoorbeeld gezondheid en medicijngebruik). Meer voor de hand liggend is dat de combinatie van sommige kleding, schoenen, stoelbekleding en tapijt erg gemakkelijk statisch oplaadt. Mogelijk is de huid van uw partner erg droog, ook daar is (ten minste tijdelijk) iets aan te doen. Experimenteren kan inzicht in de oorzaak geven.
Misschien geven de volgende pagina's inzicht in de oorzaken van de problemen met statische elektriciteit.
Feit: wrijving tussen de mens en (be-)kleding veroorzaakt altijd statische elektriciteit.
De koude buitenlucht veroorzaakt door verwarming droge binnenlucht en dit gegeven verergert het effect dramatisch. schokken zijn vervelend maar op zichzelf niet erg voor de gezondheid. Vergeet niet de Trucs en tips pagina te lezen.
Succes en laat nog eens weten of het beter gaat... Ruud van Vliet
13 uur met schokken

Beste meneer van Vliet, Hierbij wil ik u om advies vragen. Ik ben stewardess bij een luchtvaartmaatschappij en ben ten einde raad. Tijdens mijn vluchten krijg ik voortdurend elektrische schokken dat ik er gek van word. Mijn uniform is synthetisch en mijn schoenen hebben helaas geen anti-statische zool. Ook is de luchtvochtigheid extreem laag en loop ik continu op en neer over de vloerbedekking in het gangpad en zijn alle trolleys en kastjes in de galley van metaal. U kunt zich voorstellen hoe ik soms wel 13 uur met schokken moet doorbrengen... Er is denk ik weinig wat ik kan doen maar hoop van harte dat u als expert hier misschien toch nog wat tips voor heeft? Ik hoor het graag, Alvast hartelijk dank! Vriendelijke groet, Loes.

Antwoord:
Beste Loes, Heb je onze tips en trucks en de vraagbaak al gelezen? Vooral de sleutelmethode uit tips en trucks werkt goed! Succes en laat nog eens weten of het beter gaat... Ruud van Vliet.
Moederbord en display gaan steeds stuk.

Goedemiddag, We hebben een probleem door ESD in ons huis. We hebben een pelletkachel die op een tegelvloer staat en aangesloten is op een geaarde wandcontactdoos. Het is al meerdere keren voorgekomen dan we ons ontladen als we de kachel of het display aanraken. Het moederbord en het display hebben ze al meerder keren vervangen omdat deze hierdoor kapot gaan. De leverancier heeft er geen oplossing voor en is er klaar mee. Ze kunnen niet de hele tijd de componenten blijven vervangen. Hoe kunnen we dit probleem oplossen ?
Graag uw reactie. Luuk.

Antwoord:
Beste Luuk,
Is de kachel wel correct geaard volgens de gebruiksaanwijzing van uw kachel? Of uw omgeving is te statisch en/of de kachel is te gevoelig (combinatie) Als de kachelfabrikant te gevoelige componenten gebruikt heeft, moet hij wel zijn verantwoordelijkheid nemen. Mogelijk is te achterhalen wat andere bezitters met deze kachel ervaren...
Als uw omgeving teveel statische elektriciteit maakt dan moet u het zelf oplossen. Kunt u bijvoorbeeld de kachel niet met een afstandsbediening bedienen? of de tegelvloer met een antistatische finishing behandelen?
Heeft u de tips en trucks pagina al bekeken?
Succes en laat nog eens weten of het beter gaat... Ruud van Vliet.
Gevaarlijke flitsen en vonken?

Ik ben een vrouw van 29 en ik krijg op dit moment gemiddeld zo'n 80 elektrische schokken per dag. Opstaan vanaf de bank is al genoeg om extreem geladen te raken en dit gevoel kan ik ook echt niet negeren of over het hoofd zien. Mijn lichaam knettert, al mijn haar staat overeind.
Mijn vraag gaat eigenlijk niet over de klappen die ik te verduren krijg, maar over iets potentieel gevaarlijks. Althans, dat vraag ik me dus af. Ik heb namelijk twee katten. Op schoot liggend knettert het lekker als ze zich omdraaien, maar ze liggen ook bij mij in/op bed 's nachts.
Als er een kat onder mijn deken kruipt, heb ik létterlijk vuurwerk onder de dekens. Flitsen, vonken, zichtbaar en voelbaar. Ik vraag me af of er zoveel warmte vrijkomt bij deze ontlading dat dit brand kan veroorzaken? Of is het slechts onschuldig fel licht wat ik zie bij al die vonken? Ik hoop dat dit geen hele rare vraag is. Maar ik wil echt graag weten of al die (hinderlijke, pijnlijk en nogal extreme) ontladingen echt helemaal ongevaarlijk en onschuldig zijn. En ik hoop dat u me een duidelijk antwoord hierop kan geven. Deborah.

Antwoord:
De energie-inhoud van deze ontladingsvonkjes is wel genoeg om ze te zien en te horen (en soms ook te voelen) maar ze zijn niet sterk genoeg om textiel in de brand te laten vliegen. In de buurt van bijv. benzinedamp zou dat mogelijk wel kunnen, maar daar zullen de katten wel niet in de buurt kunnen komen.
Laat nog eens weten of de sleutelmethode werkt – wel stevig beetpakken die sleutel, dit is geen grapje. Bij slapjes vastpakken van de sleutel kan de vonk wel voelbaar worden! Meestal dragen mensen hun huissleutel bij zich en krijgen dan geen schok van het beetpakken van die sleutel! Ruud van Vliet.

Reactie:
Bedankt voor uw snelle en vooral geruststellende antwoord! Mijn katten komen zeker niet in de buurt van benzine, dat heb ik niet eens in huis. Weten dat we allemaal veilig zijn ondanks al het geflits en geknetter is een erg fijne wetenschap.
Uw tip van de sleutel werkt! Ik heb er niet één aan m'n lichaam, maar ik kon zonder problemen er eentje van het tafeltje afpakken. Wat pijnloos geknetter was het enige dat gebeurde.
Eenmaal bij de keukenkraan schrok ik me een ongeluk van de vonk, maar ik voelde 'm haast niet! Dit had ik graag 29 jaar eerder willen weten! Dus heel erg bedankt voor deze vreemd klinkende tip, want het is de 1e van de tientallen uitgeprobeerde tips die daadwerkelijk nut heeft. Ik wens u nog een fijne avond toe. En nogmaals bedankt voor uw waardevolle reactie. Deborah.
Knetter van het geknetter

Hoi Ruud, Hier ook iemand die knetter wordt van het geknetter: winkelwagentjes in de supermarkt, de schermen in diezelfde supermarkt waar je op moet tikken als je zo'n handscanner hebt gebruikt, bij de droger uitruimen en was vouwen, bij de auto uitstappen, en als ik mijn hand op de auto hou bij het uitstappen krijg ik vaak toch nog een optater bij het openen van de kofferbak. Maar dus ook bij het aanraken van deurklinken en de kinderen.
Laatst zag ik, toen ik uit de auto kwam (en daar geen stroom kreeg) zelfs een vonkje overschieten van mijn huissleutel naar het slot van de voordeur. Als ik van de bank af kom, zelf op blote voeten, krijg ik schokken van de deurklink.
Gisteren iets uitgeprobeerd: een katoenen handdoek over de bank gelegd en daar op gaan zitten. Toen kreeg ik geen schok van de deurklink! Maar ja, handdoeken op de bank ziet er ook zo knullig uit he? Wat kan ik nou doen om dit gedoe te voorkomen? Binnenkort komt er een anti statische vinyl vloer hier in huis, maar ben toch bang voor meer schokken. Judith.

Antwoord:
Het verhogen van de luchtvochtigheid in huis en het antistatisch maken van de vloer zijn de meest belangrijke maatregelen die je kunt treffen tegen vonken en schokken door ontladingen van statische elektriciteit.
Ingrijpend maar effectief en slim dat je een antistatische vloer laat leggen.
Je experiment met die handdoek van katoen laat zien hoe belangrijk de invloed van sommige stoffen kan zijn. De vonk die je zag toen je de sleutel in het voordeurslot wilde steken laat een prima truuk zien om niet zelf een venijnige schok te krijgen, zolang je de sleutel maar stevig vastpakt krijgt de sleutel de schok en niet jij! Heb je de Trucs en tips pagina al gelezen? Ruud van Vliet.
iPod-reparatie

Waar moet ik alert op zijn als ik mijn iPod ergens laat repareren. Uiteraard m.b.t. statische elektriciteit (ESD). JoAnne Jasper te Hillegom

Antwoord:
Beste JoAnne in de industriële-elektronicawereld is ESD-veilig werken een standaard werkprocedure, in de consumenten-elektronicawereld helaas niet altijd. Erg jammer voor de consument. Schade veroorzaakt door statische elektriciteit komt vrijwel altijd pas later tot uiting!
Mijn advies is: ga ervan uit dat elk serieus elektronicabedrijf ESD-preventie toepast, vraag dus of ze ESD-veilig werken, zo ja laat ze vertellen wat ze eraan doen (Ze moeten tenminste met geaarde polsbandjes werken op een geaarde werktafel of mat). Laat ze je maar overtuigen!
Vraag ook hoe lang de garantie je op je reparatie duurt. Dit zegt iets over het vertrouwen in de eigen kwaliteit van repareren. Bij het officiële reparatiecentrum van Apple geeft men meen ik 1 jaar garantie op de reparatie.
Succes met je reparatie! Ruud van Vliet.

Reactie:
Beste Ruud, dank je voor je advies. Ik heb inderdaad gekozen voor de persoon die een vignet ESD veilig werken op zijn site had. De "concurrent" vroeg ik ernaar... hij beantwoordde niet eens mijn mail.
De iPod is inmiddels gerepareerd... maar de monteur begon pas nadat hij zijn polsband gevonden had... en ik heb, klopt precies, een jaar garantie op het scherm en het werk.
Bedankt voor de informatie, Hartelijke groet, JoAnne Jasper te Hillegom.
Het is nu zo erg!

Goedenavond, sinds korte tijd gaat het mis bij alles wat ik aanraak, bijvoorbeeld mensen, stopkontakten of ergens langsloopt noem maar op. Volgens mij heeft het niks met mijn kleding te maken omdat ik al tijden hetzelfde draag, nee het zit in mijn lichaam en het is nu zo erg dat ik eerst overal overheen wrijf voordat ik aanraak wat ik aan wil raken. Heeft U enig idee? Hans.

Antwoord:
Feit: wrijving door kleding veroorzaakt statische elektriciteit op de kleding én op de huid. Er is (beperkt) iets aan te doen, maar zolang u kleding en schoenen draagt en op stoffen (of kunststoffen) bekleding zit is statische lading niet uit te sluiten.
De koude buitenlucht veroorzaakt door verwarming droge binnenlucht en dit gegeven verergert het effect dramatisch. Het is vervelend maar niet erg voor de gezondheid. Vergeet niet de Trucs en tips pagina te lezen. Ruud van Vliet.
Schokken voorkomen

Beste R. van Vliet, wij krijgen nogal sterke statische schokken vooral bij het beetpakken van de deurknop. De oorzaak schijnt het type ondervloer te zijn. Zonder er een hoop geld in te steken is dit niet te verhelpen en daar de vloer verder voldoet is vervangen van de vloer geen optie. Is er niet een andere oplossing tegen die vervelende schokken? Alvast hartelijk dank voor het meedenken! Marja en Wil

Deurkruk met shock proof handvat Antwoord:
Probeer de luchtvochtigheid te verhogen! Hebben jullie de Trucs en tips pagina al gelezen?
Als de bron echt niet te bestrijden is en u dus toch steeds opgeladen raakt, kun je alleen nog ESD's (te harde ontladingen) proberen te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld de deurknop vervangen door een isolerende en dus "schock proof" deurkruk waarvan het handvat van kunststof of hout is gemaakt. Een goed voorbeeld daarvan is de deurkruk uit het voorbeeld. Het handvat van deze deurkruk is van walnotenhout gemaakt en dus isolerend (ontwerp: Erik Munnikhof). Ruud van Vliet.
Pace-makers en statische elektriciteit

Geachte heer, Is statische electriciteit gevaarlijk voor dragers van pacemakers? Wat kun je het beste doen om statische electriciteit in huis te verminderen, te voorkomen? Hoe meet je hoe statisch het in mijn woning is? Zijn er speciale meters te koop? dhr. S.

Antwoord:
Elk in Europa uitgebracht medisch apparaat moet o.a. een CE-markering hebben. Dit geeft al aan dat uw pacemaker aan alle Europese eisen voldoet (zie: 93/42/EEC Medische hulpmiddelen). Voor de effecten van elektrostatische velden of de schokjes door “huiselijke” statische elektriciteit is uw pacemaker bij mijn beste weten tijdens het gebruik niet gevoelig.


Langdurige en/of sterke elektromagnetische velden zijn wel iets om rekening mee te houden. Houdt daarom voldoende afstand van apparatuur die elektromagnetische velden kunnen uitstralen. Denk aan detectieapparatuur voor metaal, medische apparatuur zoals MRI-scanners, electrolyse- en zendapparatuur. Neem bij twijfel over het gebruik van elektrische of elektronische apparaten thuis of op het werk contact op met uw pacemakertechnicus of uw cardioloog. Eventueel kan een werkplekonderzoek nodig zijn. Voor meer info: Nederlandse hartstichting.


ESD-preventie
ESD-preventie is meestal alleen bedoelt voor toepassing tijdens de assemblage, testen, onderhoud etc. van elektronica en niet nodig tijdens het gebruik omdat de kwetsbare elektronica door een behuizing afgeschermd is. Ik heb niet de beschikking over de technische gegevens van uw pacemaker. Mogelijk dat uw behandelend medicus meer hierover kan vertellen (en info uit de gebruiksaanwijzing).
Statische elektriciteit en het gevolg daarvan – ESD - zijn wel hinderlijk en vervelend. Daarom gebruiken mensen bij droog weer vaak een luchtbevochtiger.
Een luchtbevochtiger beschouw ik als een betere investering dan elektrostatische voltmeters. (Met speciale elektrostatische voltmeters of veldsterkte meters zijn elektrostatische velden te meten. Dit zijn vrij dure meters en het correcte gebruik is niet altijd zo gemakkelijk. Daarbij kunnen de elektrostatische ladingen van minuut tot minuut en van dag tot dag variëren).
Hebt u trouwens al de Trucs en tips pagina gelezen? Ik hoop dat u iets aan mijn antwoord hebt! Ruud van Vliet.
Aarding van de kast

Beste Ruud, Ik heb nog een praktische vraag n.a.v. de ESD training van 3/4/2013. Ik werk geregeld met printkaarten en elektronica. Deze elektronica zit in een kast en wordt gevoed via 230VAC. Ik gebruik een polsbandje en heb een ESD tafel. De kast wordt normaal geaard via de randaarde. Wanneer ik ga sleutelen in de kast, schakeling ik de spanning het liefst uit door het netsnoer te verwijderen. Dan kan ik tenminste niet in contact komen met 230VAC. Echter daarmee is ook de aardverbinding verbroken. Dus ESD onveilig. Wat is hiervoor nu een praktisch werkbare oplossing? , H.R.

Antwoord:
Beste H., Je kunt hiervoor o.a. een dubbelpolige schakelaar gebruiken die rechtstreeks de wandcontactdoos in kan. Let op het KEMAKEUR en check op dubbelpolige werking! Er bestaan helaas ook van die ongeschikte stekkerschakelaars die slechts één pool schakelen - let hier a.u.b. goed op! Ruud van Vliet.

Reactie:
Beste Ruud, Bedankt voor je snelle reactie en je voorstel. Ik ga deze dubbelpolige steker/schakelaar variant bestellen.
ESD-stoel op normaal tapijt

Is het nuttig om een ESD-stoel aan te schaffen op normaal tapijt? Marianka Pranger, Almere.

Antwoord:
Beste Marianka, bedankt voor je vraag. Het heeft niet zoveel zin om een (dure) ESD-stoel aan te schaffen als deze geen contact maakt met aarde een geleidende vloer is wel nodig! In de industrie sluit men een geleidende vloer aan op een aardverbinding en dan heeft een ESD-stoel het maximale nut.
Sommige (gewone) stoelen met een nylon zitting/rugleuning kunnen veel meer statische ladingen maken dan stoelen met een lederen zitting. Ook speelt de soort vloerbedekking en de zolen van je schoenen een grote rol. De combinatie linoleum en lederen schoenzolen bijvoorbeeld is een goede mix tegen statische elektriciteit en dus tegen schokjes.
Ik hoop dat ik je zo een beetje de goede weg op heb geholpen! Ruud van Vliet.

Reactie:
Beste Ruud, Hartelijk dank voor alle informatie. Naar aanleiding van je e-mail hebben we onze vloer gemeten, hieruit bleek dat de vloer voldoende ESD-geleidend is. Wij hebben inmiddels een aantal ESD stoelen besteld. Nogmaals dank voor je hulp!
Confrontatie

start

Goedendag meneer Van Vliet, Kijkend naar een TV programma over personen die een hoog voltage door hun lijf kunnen weerstaan, werd ik mij ineens bewust dat het weer winter wordt, en dat ik dus geconfronteerd ga worden met statische elektriciteit.
Ik klap regelmatig dubbel en mijn hart en maag strijden om voorrang wie de grootste ‘optater’ heeft gekregen. Niet leuk, want het minste wat ik doe is een kreetje (ben vrouw…) slaken. Om over een andere schrikreactie maar te zwijgen.
Lange aanloop naar mijn vraag: Ik ben het internet opgegaan en kwam ook op uw zeer leerzame site terecht. Die heeft mij een heleboel duidelijk gemaakt. Maar ik kan helaas nergens vinden waar ik een ESD-polsband kan kopen. Die Birkenstocks koop ik wel bij de schoenhandel…. Kunt u mij helpen aan een adres? Dank voor uw medewerking. L.

Antwoord:
Dag L., Bedankt voor je vraag! Waarschijnlijk heb je de pagina met tips en truuks ook wel gevonden, maar voor de zekerheid zet ik hem ook maar hier: Tips en trucs. Een van de vele adressen waar je polsbandjes kunt kopen stuur ik je via de email. Maar...... een ESD-polsband is niets waard zonder aardaansluiting. In de Industriële fabrieken hebben ze op elke werktafel minstens twee aard-aansluitingen, en bij jou? Dus ik weet niet of je iets hebt aan zo’n polsbandje!
Wanneer krijg je schokken? Bekende momenten zijn: Als je uit de auto stapt (als het vriest) en je doet het portier dicht. Of Als je opstaat uit je stoel en de metalen deurknop of waterkraan ofzo aanraakt.
De oorzaak is dat je jezelf statisch maakt door de wrijving van je lichaam/kleding en de stoel. Als je weet dat je door (bovengenoemde) situaties geladen bent door statische elektriciteit pak dan een metalen sleutel - die je al bij je moet hebben - goed stevig vast en druk die tegen de deurknop, waterkraan of wat dan ook waar je anders een schok door krijgt! Het resultaat is dat die sleutel die schok krijgt en niet jij. Het mooie is dat die sleutel niet zo snel schrikt. Het probleem hierbij is dat je wel steeds op tijd aan deze “sleutelmethode” moet denken! Laat straks nog eens weten hoe het gaat! Alvast veel succes! Ruud van Vliet.

Reactie:
Dag Ruud, Ik heb ondertussen al sloffen met leren zolen aangeschaft. Helaas is een armbandje geen optie voor deze particulier: behalve met mijn twee stevige benen, heb ik geen 'aards' contact... Jouw suggestie van de sleutel (en dan met name stevig vasthouden (want toch bang voor een knetterend contact met metaal) zal ik meenemen deze winter. Ik ben nu al smoezen aan het verzinnen om opmerkingen als 'schatbewaarder' etc. te kunnen pareren. Nogmaals dank en veel plezier en succes met jouw opleidingen! L.
Nogmaals

Nogmaals: individuele vragen over statische elektriciteit, ESD en ESD-preventie etc. kunnen ook voor andere mensen interessant zijn. De vragen, antwoorden en adviezen worden met toestemming van de vragensteller hier gepubliceerd. Hebt u zelf een vraag waarvan het antwoord mogelijk ook interessant kan zijn voor anderen, dan kunt u uw vraag vrijblijvend (liefst per e-mail) via de contactpagina stellen.


Vragen, uitleg en oplossingen© ESDsite.nl